Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandované ovoce, Mostarda - ovocná hořčice (Mostarda di Cremona )

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 436 kJ /
4 168 kcal
Bílkoviny3,50 g
Tuky1,50 g
Vláknina10,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 030,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté ovoce (jablka, hrušky, kdoule, broskve, meruňky, švestky, třešně, zelená rajčata, dýně, melouny, fíky, citrusové plody…)
můžeme oloupat, odjadřincovat a vypeckovat (ale nemusíme),
můžeme nechat vcelku, nebo větší plody pokrájet na menší kusy, nebo dokonce jablka postrouhat nahrubo (Mostarda di Milano).
Dále postupujeme podobně jako při výrobě kandovaného ovoce: Krok 2: V hrnci rozpustíme cukr ve vodě a přivedeme k varu. Krok 3: Do sirupu vložíme ovoce a krátce (max. 5 minut) povaříme. Krok 4: Hrnec odstavíme, a ovoce necháme v sirupu schládnout. Krok 5: Ovoce scedíme, sirup opět přivedeme k varu, vložíme do něj ovoce a opět krátce povaříme. Krok 6: Toto zopakujeme ještě jednou, dvakrát, možná třikrát. To podle druhu a velikosti ovoce. Správně proslazené ovoce je na řezu stejné barvy a lesku. Krok 7: Vychladlé ovoce vložíme do spolehlivě uzavíratelných sklenic, zalejeme sirupem a nakonec přikápneme (opravdu dávkuji očním kapátkem) hořčičný olej.
Množství je asi 10 až 20 kapek na jednu zavařovačku 700 ml (záleží, zda si přejete pouze povzbuditi trávení, nebo i vyplaviti břevna z oka svého...



PŘI PRÁCI S ESENCIÁLNÍM HOŘČIČNÝM OLEJEM JE TŘEBA DBÁT NEJVYŠŠÍ OPATRNOSTI !!!
Prosím, popatřete na odkaz v POZNÁMKA, dole až pod postupem.
Snažte se vyhnout vdechnutí par této chemikálie (myslím, že se nadechnete jen jednou; podruhé užm si dáte pozor.
Že byste si stříkli do oka, nebo do téhož si sáhli potřísněnou rukou si neodvažuji ani představit!!!
Ten nejostřejší křen který vám kdy vehnal slzy do očí, je proti Senape jen takový čajíček..., věřte mi, prosím!!!

Poznámka:
U nás by tato italská specialita mohla nalézt uplatnění tam, kde jsme zvyklí podávat například ke studeným masům křen, hořčici, nebo i nakládané okurky, ale používá se také do studených i teplých salátů, nebo i v teplé kuchyni (Ravioli).

*Zpracováváme ovoce podle jednotlivých druhů; můžeme také zpracovat společně např. járdoviny ( zde neplatí, nemíchat hrušky s jabkama
*Po pár dnech je ovoce prostoupeno palčivou křenovo-česnekovou chutí
*Nenechejte se zmást „sílou“ sirupu; ovoce bývá ostřejší než nálev!
*Cukrový nálev se vám může zdát příliš sladký; je možno v posledním nálevu část cukru nahradit bonbonářským sirupem
*Barevné ovoce zabarvuje použitý sirup; je pěkné když barevné, v Senape odleželé ovoce, posléze zalejete čistým sirupem (samozřejmě s přídavkem Senape)
*Máte-li naloženo (každé zvlášť) více druhů barevného ovoce, můžete v menších skleničkách vytvořit krásné kompozice ideální jako dárky a neobvyklé pozornosti
*Je zajímavé naložit malé mandarinky vcelku; mně se to příliš nedaří, plody byly „houbovité“, ale Sperlali to dokáže (průmyslově možná pracují za nižšího tlaku)
*Ale hrušky vcelku (oloupané) se mi daří. I se stopkou
*Největší překvapení je pro oko vodní meloun Odkrojte (škrabkou na brambory) pouze tu tvrdou vrchní zelenou slupku (ta bílá ať zůstane), rozkrájejte meloun jak jste zvyklí, vykrojte vnitřek vč. semínek i s tou „polystyrenovou“ dužinou, ale ta pevná červená dužina pod kůrou ať zůstane Nakrájejte asi 2 cm silné řezy a ty potom znovu napříč po 2 cm. Budete tedy mít hranolky 2×2× 4cm (cca). Ovoce podrobíte výše uvedenému proslazovacímu postupu a odměnou vám bude produkt skoro v barvách italské trikolory
*Dobrou zkušenost mám i s Mostardou à la sušené a kandované plody; zkoušel jsem kde co... To už se nechá pouze přejít varem a vychladlé se zaleje sirupem + Senape. Na kandované třešně nebo brusinky v Senape čučeli nevěřícně i Italové – takové rudé barvy při zpracování čerstvých třešní ani višní nedosáhnete…
*I ta nejlépe uzavřená Mostarda časem ztrácí říz. Pak stačí přidat pár kapek Senape

Mám rád stručně psané recepty… Tady jsem se chtěl podělit aspoň o část svých zkušeností s přípravou a stručněji to sdělit nedokážu. Pokud jste dočetli až sem, tak si gratuluji

Zdroj: všeobecně známý recept, internet

Zveřejněno 6. 8. 2014

Poznámka autora casino

Tady je fotopostup; stojí za povšimnutí, jak je kuchtík vyhastrošený při práci se Senape :)

http://www.gennarino.org/mostarda_stefano.html

Pokud byste chtěli rcp vyzkoušet, podívejte se napřed do komentářů zde:

http://www.labuznik.cz/recept/mostarda-ovocna-horc...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandované ovoce, Mostarda - ovocná hořčice (Mostarda di Cremona )

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZDRE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandované ovoce, Mostarda - ovocná hořčice (Mostarda di Cremona )

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZDRE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Vypada to krasne a taky sladce jak cecek. Pokud to ma bejt jako ostra priloha, to bych mohla! Kde se da sehnat ten horcicnej olej? Docela rada bych to udelala abych sokovala rodinu. Urcite by si mysleli, ze je to kandovany ovoce:-D Bod ode me:yes:, jo a jeste otazka: je tam znat ta chut ruznych druhu ovoce? Nebo je to vsechno jen ostry a chutna stejne?

zuzun:
Jak to chutná?
No, máte dobrý odhad:yes:
Chutná to skoro stejně. Když vám zavážu oči a když jazykem nepoznáte do čeho koušete, tak až na výjimky (teď mi napadá mandarinka, nebo kumquat) nepoznáte do čeho jdete:-D

Tématické fráze:
kandované hrušky, kandované hrušky recept, kandovaná jablka, kandované švestky recept, domácí proslazené ovoce, kandované švestky, kandovaná kdoule, kandované hrušky recepty, cukrový nálev na meruňky, výroba kandovaných jablek, kandovaná hruška, ravioli recept na sladko, kandovaný kumquat, recepty kandované hrušky, kandovaný jablka, kandovaná rajčata, kandované kdoule, recept na kandovane hrusky, kandované švestky v cukru recept, proslazené višně recepty

Suroviny:
ovoce, cukr, voda, olej

Přidat fotografie receptu